Use-: If---------not or Unless

A)When If-sentence is negative-
e.g. (Use- Unless)
1) If he does not run fast, he will miss the train.
Ans- Unless he runs fast, he will miss the train.
2) If she did not catch the ball, she would be punished.
Ans- Unless she caught the ball, she would be punished.
3) If you are lucky, you will not fail.
Ans- Unless you are lucky, you will fail.
4) If we are not fair to any one, the world cannot be fair to us.
Ans- Unless we are fair to any one, the world cannot be fair to us.
5) If you are brave, you will not fear.
Ans- Unless you are brave, you will fear.
6) You are likely to be punished, if you don’t express regret.
Ans- Unless you express regret, you are likely to be punished.
7) If they do not work hard, they will not win.
Ans- Unless they work hard, they will not win.

 Rules :-
1) Write ‘Unless’ in place of ‘If’.
2) Remove ‘not’ from ‘If-sentence’.
3) If there are two ‘not’, remove only one.
4) When ‘do not’ is removed, there is no change in the next verb.
When ‘does not’ is removed, add ‘–s or –es’ to the next verb.
When ‘did not’ is removed, make past form of the next verb.

(B) When If- sentence is affirmative—

e.g. (Use-Unless)
1) If you are lucky, you will win.
Ans- Unless you are lucky, you will not win.
2) If you work hard, you will get money.
Ans- Unless you work hard, you will not get money.
3) I shall read this news, if you allow me.
Ans- I shall not read this news, unless you allow me.
4) Tree nesting birds live only if there are trees.
Ans- Tree nesting birds do not live unless there are trees.
5) If it increases the sale of goods, industry prospers.
Ans- Unless it increases the sale of goods, industry does not
prosper.
6) If Raju caught the bus, he would reach in time.
Ans- Unless Raju caught the bus, he would not reach in time.
7) If Seeta sings a song, she will win the prize.
Ans- Unless Seeta sings a song, she will win the prize.

 Rules :-
1) Write ‘If’ in place of ‘Unless’.
2) Write If-clause as it is.
3) Write ‘not’ after the auxiliary verb of the second clause.
4) When there is no auxiliary verb use ‘do, does, did’.

(C) Use- If- - - not
e.g.
1) Unless you work hard, you will fail.
Ans- If you do not work hard, you will fail.
2) Unless he works hard, he will not pass.
Ans- If he does not work hard, he will not pass.
3) Unless he worked hard, he would not earn money.
Ans- If he did not work hard, he would not earn money.
4) Unless you start singing, you will not get prize.
Ans- If you do not start singing, you will not get prize.
5) Unless she accepts the proposal, I will not come.
Ans- If she does not accept the proposal I will not come.
6) Unless they bring the news, she will not make meal.
Ans- If they don’t bring the news, she will not make meal.
7) Unless you are brave, you will not do that job.
Ans- If you are not brave, you will not do that job.
Rules :-
1) Write ‘If” in place of ‘Unless’.
2) Write ‘not’ after the auxiliary verb.
3) When there is no auxiliary verb, use ‘do, does, did’.

(D) For clause having without- -
Use – If - - - no / Unless
e.g.
1) Without freedom, we have no civilization.
Ans- If there is no freedom, we have no civilization.
Ans- Unless there is freedom, we have no civilization.
2) Without water, all living things die.
Ans- If there is no water, all living things die.
Ans- Unless there is water, all living things die.
3) Without Nile, Egypt would be a desert.
Ans- If there were no Nile, Egypt would be a desert.
Ans- Unless there were Nile, Egypt would be a desert.
4) The human body cannot function properly without specific
nutrients.
Ans- The human body cannot function properly if there are no
specific nutrients.
Ans- The human body cannot function properly, unless there are
specific nutrients.
5) Without money, I will not become successful.
Ans- If there is no money, I will not become successful.
Ans- Unless there is money, I will not become successful.
6) Without books, Rahul cannot study.
Ans- If there are no books, Rahul cannot study.
Ans- Unless there are books, Rahul cannot study.
7) Without music, I cannot start dance.
Ans- If there is no music, I cannot start dance.
Ans- Unless there is music, I cannot start dance.

 Rules –
1) Write ‘If’ or ‘Unless’ in place of ‘without’.
2) Take subject and verb like- ‘there is, there are, there was, there
were’.
3) Write ‘no’ after the verb in ‘If-clause’. For ‘Unless – clause’
do not use ‘no or not’ after the verb.
4) Write the second clause as it is.

Note That :-
‘No’ is adjective while ‘Not’ is adverb. So before ‘noun’ use ‘no’
and before ‘verb, article, adjective’ use ‘not’.

Q. 1) Rewrite using ‘Unless’.
1) If Rahul drinks milk, he will get energy.
2) If Rahul does not drink milk, he will not get energy.
3) Without milk, Rahul will not get energy.
4) If Seema worked hard, she would earn money.
5) If Seema did not work hard, she would not earn money.
6) Without hard work, Seema would not earn money.

Q.2) Rewrite using ‘If------not’.
1) Unless they come, we cannot start the show.
2) Unless I sang a song, I would fail.
3) Unless he brings the bat, they will not start the game.
4) Without singers, they will remain helpless.
5) Without curd, he will not eat anything.
6) Without oxygen, all living things will die.

Comments

Popular posts from this blog

Helping Verbs (साहाय्यकारी क्रियापदे) with Marathi Meaning

HSC Grammar Worksheet

*Make it interrogative sentence/Rhetorical question/verbal question/yes-no type questions*